FALAK: hemelse muziek op het podium

Ensemble Samo

Het ensemble Samo (“Hemel”) is opgericht in september 2006 en begon te spelen in het Gurminj Museum, een klein particulier muziekinstrumenten museum in Dushanbe, Tajikistan.

De muzikanten zijn geboren in het Pamir gebergte (Rushon Vallei en Bartang Valei in Badakhshan) en spelen als sinds hun kindertijd, want in het Pamir gebergte is muziek een onderdeel van het dagelijks leven. Zij hebben leren spelen van hun vaders, moeders en professionele musici uit de regio.

De leden van Samo hebben een voorkeur voor het repertoire van het Pamir gebergte, waarin zij uitblinken, maar kennen ook de muziek van diverse andere Tadzjiekse regio's. Zij zijn professionele en creatieve musici die verscheidene instrumenten beheersen en tevens zingen.

In Tadzjikistan worden populaire muzikanten beroemd door op te treden tijdens traditionele bruiloften (tuy) en Samo heeft grote faam op dit gebied. Zij brengen niet alleen het oude, traditionele repertoire, maar componeren tevens nieuwe liederen, geschoeid op de traditionele muzikale leest.

Het repertoire van Badakhshan is gedifferientieerd en omvat liefdesliederen, dansen en spirituele klaagzangen maddohi. Falak is een specifiek vocaal genre gezongen tijdens begrafenissen. Darguilik zijn van origine klaagzangen en lalaik – slaapliedjes, zij worden allen nog gezongen bij diverse gelegenheden.

Na hun eerste jaar als ensemble gaf Samo een serie concerten in het Gurminj Museum en op andere cultureel belangrijke locaties n Tadzjikistan.

Hun ondernemingen om de tradities van het Pamir gebergte en Tadzjikistan te conserveren en te ontwikkelen werd opgemerkt door zowel het publiek als de specialisten op het gebied van cultuur.

Naast het geven van concerten houdt het ensemble zich bezig met educatieve activiteiten, in het Gurminj Museum en op muziekscholen. En natuurlijk geven zij hun kennis door op de traditionele wijze, die van meester (ustod) op leerling (shogird).

Leden van Samo

Shavqmamad Pulodov - Setar (snaarinstrument, vergelijkbaar met Indische sitar), Pamiri Rubab ( 7-string instrument, typisch voot deze streek), vocaal

Faizmamad Nazariev – Badakhshani Rubab (snaarinstrument vergelijkbaar met Indische sarod), Tanbur (snaarinstrument met lange nek), vocaal

Shanbe Mamadgaminov – Ghijjak (knievedel), Nay (flute met mondstuk), vocaal

Daler Pallaev-Daf (lijsttrom), Tablak (kleitrommel), vocaal

Alishaev Qurbonhaseyn - Daf, Tablak, vocaal

Faizmamad en Shanbe van Samo

Meer informatie over ensemble Samo:

Interview with Samo by BBC

Persian BBC

 

(naar boven) (home)