FILMS

Filmprogramma

Echo’s Uit de Steppen

Tuva Healing Service   Wereldpremière

Een film van Bart Van Dijck en Patrick Oosterlynck, een productie van het WCC Zuiderpershuis. Engels ondertiteld

De lang geïsoleerd gebleven Russische deelstaat Tuva heeft tijdens de Sovjetoverheersing culturele schade opgelopen. Sjamanen en Lama's werden vervolgd, Boeddhistische tempels en heilige plekken van de sjamanen werden vernietigd, nomaden werden gedwongen om zich te settelen, ... Na de perestrojka en de val van het communisme grijpen de Tuvanen terug naar hun eigen culturele tradities en leeft het sjamanisme terug op. Zelfs sjamanistische centra naar model van westerse new age centra ontstaan. De Tuvaanse sjamanen hebben de taak op zich genomen om niet alleen zieken te genezen, maar ook om de Tuvaanse cultuur en maatschappij te 'healen'. Archaïsche relikwieën en rituelen worden gecombineerd met e-mailadressen en westerse geneeskunde. Jonge Tuvanen vragen sjamanen advies voor hun studies en dansen 's avonds op R&B en housemuziek.
 
14 november, 20:30 Tropentheater, Amsterdam

15 november, 20:30 Zuiderpershuis, Antwerpen
De première wordt gevolgd door een concert van 2 artiesten uit Tuva: Gendos en Sainkho.

Klik hier voor meer info over de regisseur Bart Van Dijck

 

The Last Manaschi

Casper Haspels & Jos Kuijer, Nederland 1998, 48 min, Engels gesproken

Eén van de schatten die het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aan de oppervlakte heeft gebracht is het epos Manas, het grootste epische dichtwerk ter wereld. Dit werk vertelt over de heroïsche strijd van de Kirgiezen onder leiding van Manas tegen vijandige volkeren. Manas is echter niet zomaar een heldensage. Het is de neerslag van de eeuwenoude cultuur van de nomaden in Centraal-Azie, voornamelijk Kirgizië. ‘The Las Manaschi’ is een portret van Qaba Atabekov, de laatste manaschi.

15 november, 20:30 Tropentheater, Amsterdam

16 november, 20:30 Zuiderpershuis, Antwerpen

18 november, 14:00 RASA, Utrecht

De film wordt gevolgd door een concert van 3 artiesten uit Kazakhstan en Kirgizië: Almas Almatov, Urkash en Jusup Aisaev.

Klik hier voor meer informatie over The Last Manaschi

(naar boven) (home)